Fitness

Mitä fitness on?

 

Monet ihmiset seuraavat ja kertovat harrastavansa fitnessiä, mutta mitä se oikeastaan on? Tällä sivustolla kerromme fitnessistä harrastuksena ja kilpaurheilun muotona, kerromme kenelle laji sopii ja miten lajin parissa pääsee liikkeelle. Kerromme sivustollamme myös, edellyttääkö lajin harrastaminen lisäravinteiden käyttöä ja onko lisäravinteista oikeasti hyötyä. Jos olet kiinnostunut fitnessistä, tutustu sivustomme artikkeleihin.

Mitä fitness tarkoittaa?

Urheilumuotona termillä fitness tarkoitetaan sellaisia kilpailulajeja, joissa kilpailuun osallistuvat henkilöt mittelöivät fyysisestä ulkomuodosta ja mahdollisesti myös fyysisestä toiminnallisuudesta. Kilpailumuoto sisältää sekä amatööri- että ammattitason kilpailuja, ja fitnessin lajit ovat viime vuosien aikana saavuttaneet suuren suosion. Suosituimpia lajeja ovat Bikini Fitness ja Body Fitness, joista ensin mainitussa tavoitellaan hyvää kuntoa ilman suurta lihasmassaa.

Vaikka moni yhdistää fitnessin kehonrakennukseen, ovat ne sekä tavoitteiltaan että kilpailumuodoltaan erilaisia kilpailuja. Kehonrakennuksessa keskeistä on lihasten koko ja erottuvuus, kun taas fitnessissä yleensä korostuvat koko lihaksiston ulkonäkö, toiminnallisuus ja harmonia. Bikini Fitnessin ja Body Fitnessin lisäksi lavoilla kilpaillaan luokissa Fitness ja Classic Body Building, joista jälkimmäinen on fitnesslajeista lähinnä perinteistä kehonrakennusta.

Yleisessä kielenkäytössä fitness-termiä voidaan käyttää ja usein käytetäänkin viittamaan kaikkeen tavoitteelliseen lihaskuntoharjoitteluun ja yleensäkin kunnosta huolenpitoon. Kaikki lajin harrastajat eivät kilpaile, ja toisaalta fitness-urheilijat mieltävät fitnessin usein enemmänkin elämäntavaksi kuin urheilulajiksi. Fitness saattaa olla terminä uusi, mutta ilmiö termin taustalla on todennäköisesti huomattavasti vanhempi.

Kenelle fitness sopii?

Fitness kilpailumuotona vaatii kurinalaisuutta sekä tietysti sitoutumista pitkän aika välin tavoitteisiin, joten jokaisen lajista haaveilevan on syytä olla realisti omien menestyshaaveidensa suhteen. Kilpailudieetti voi olla raskas sekä henkisesti ja fyysisesti, ja toisaalta treenit rajoittavat perhe-elämää ja muut harrastustoimintaa. Vaikka kilpailumuotona fitness ei ehkä sovikaan kaikille, harrastuksena sitä voivat tehdä kaikki. Fitness-urheilu on perinteisesti mielletty naisten lajiksi, mutta viime vuosina myös miehet ovat innostuneet lajin pariin.

Miksi fitness on hyvä laji?

Oman kehon hyvinvoinnista huolehtiminen, lihaskunnon parantaminen ja terveelliseen ruokavalioon panostaminen ovat keskeisiä asioita jokaisen ihmisen hyvinvoinnin kannalta. Kun puhutaan fitnessistä kokonaisvaltaisena, harrastusmaisena ja hyvinvointiin tähtäävänä toimintana, voidaan sitä suositella kaikille ikään ja sukupuoleen katsomatta. Lihaskunnon parantaminen ja liikkuvuuden lisääminen on erityisen tärkeää tuki- ja liikuntaelimistön hyvinvoinnin kannalta. Erityisesti keskivartalon ja jalkojen lihasten hyvällä kunnolla voi ehkäistä monenlaisia vaivoja.

Kritiikki

Fitnessiä urheilumuotona on kritisoitu erityisesti siitä, miten äärirajoille kilpailuihin treenaavat urheilijat itsensä venyttävät. Rasvaprosentin pudottaminen kilpailuja varten on raskasta sekä henkisesti että fyysisesti, ja jotkut asiantuntijat pitävät niin alhaisen rasvaprosentin tavoittelua terveydelle haitallisena. Keskusteluissa fitnessiin on liitetty myös syömishäiriöitä ja kehonkuvan häiriöitä, mutta monet lajin harrastajat kieltävät lajin epäterveellisen kehonkuvan. Heille tiukan ruokavalion ja treeniohjelman noudattaminen voi olla jopa helpottavaa. Kun ruokailu- ja treeniaikataulu on mietitty valmiiksi, aikaa ja energiaa muun elämän suunnitteluun jää todennäköisesti enemmän. Toisaalta moni myöntää, että urheilumuotona fitness vie paljon aikaa ja vaatii paljon sitoutumista.

Tällä sivustolla kerromme fitnessistä urheilulajina sekä harrastusmuotona. Kerromme myös lisäravinteista ja siitä, miten voit parantaa omaa hyvinvointiasi säännöllisen liikunnan ja terveellisen ruokavalion avulla. Jos olet kiinnostunut hyvinvointisi ja kuntosi parantamisesta, lue aiheesta lisää sivustoltamme.