Uncategorized

Fitness on nykyaikaa, mutta mitä se oikeastaan on?

Fitness on nykypäiväinen termi, joka elää niin ruoassa kuin liikunnassakin. Fitnessurheilussa eniten esiin nousevat naiset, jotka esiintyvät lavalla vähissä vaatteissa tuomareiden arvosteltavana. Lavoilla ei nähdä lapsia ja lasten merkkivaatteita, vaan aikuisia naisia bikiniuimapuvuissaan. Mutta mitä fitness oikeastaan tarkoittaa?

Fitness

Fitness-sana on Suomessa lainasana. Pelkkä “fit” tarkoittaa hyvää kuntoa ja fitness ikäänkuin (hyvän) kunnon tilaa. Loppujen lopuksi fitness voi tarkoittaa eri ihmisille aivan eri asioita. Amerikkalainen Grayson Wickham on kuvaillut fitnessin tarkoittavan hänelle sitä, että tuntee itsensä terveeksi ja on tarpeeksi hyvässä kunnossa elääkseen elämäänsä haluamallaan tavalla, tehden asioita joita haluaa tehdä. Jos et kuntosi vuoksi jaksa leikkiä lastesi kanssa vaikka haluaisit, et ole Graysonin määritelmän mukaan fitnesskunnossa. Jos taas tahtoisit lähteä patikoimaan vuorten rinteitä ja valloittamaan niiden huippuja, tarvitsisit taas aivan erilaisen kunnon siitä suoriutuaksesi.

Ohion yliopistossa professorina toimina Michael Jonesco on yhtä mieltä siitä, että fitnessin fyysisessä puolessa on kyse nimenomaan siitä, miten hyvin keho pystyy suoriutumaan vaadituista tehtävistä. Hän on myös tuonut esille sitä, miten nykyisin kehollista kuntoa voidaan mitata useilla eri mittareilla. Suomessakin tuttu BMI (Body Mass Index) kertoo suuntaa antavaa tietoa painon ja pituuden suhteella. Rasvaprosentti puolestaan kertoo kehon fyysisestä tilasta. Näitäkin paremmin kunnosta kertovia asioita ovat esimerkiksi sydämen ja keuhkojen toimintaa, jaksamista ja palautumista seuraavat mittaukset.

Fitnessurheilu

Fitnesskilpailut tuntuvat Suomessa painottuvan pitkälti hyvässä kunnossa olevien naisten lavaposeerauksiin. Se on melkein kuin naisten kehonrakennuskilpailu, muttei aivan. Fitnesskilpailu voi koostua esimerkiksi uimapukukierroksesta ja esityskierroksesta, joissa kilpailijat ensin esittelevät kehoaan bikineihin ja korkokenkiin pukeutuneina ja sitten erikseen liikkuvuuttaan ja jäntevyyttään usein itse valitsemallaan esityksellä. Esitys voi koostua esimerkiksi tanssista, aerobisesta liikunnasta tai voimistelusta.

Nykyisin suosioon on noussut niin sanottu “figure competition” eli Suomessa tutummin body fitness (keho fitness). Siinä normaalien fitnesskilpailujen esiintymisosuus on jätetty pois ja kilpailijat arvostellaan yksinomaan kehon kunnon perusteella. Vaatimukset ovat erilaiset kuin esimerkiksi kehonrakennuksessa: tarkoitus ei ole saada ylisuuria lihaksia vaan sopivasti erottuvat lihakset hoikassa vartalossa – naisellisesti ja atleettisesti.

Vielä ehkä body fitnessiäkin suositumpi laji on bikinifitness, jossa lihasten suuruus on entistä pienemmässä roolissa. Niiden sijaan bikinifitnesskilpailijoilta mitataan kehon suhteita ja symmetrisyyttä sekä tasapainoisuutta. Ihon sävylläkin on merkitystä: kilpailijan tulee näyttää terveeltä ja hyvinvoivalta, sekä olla hoikkia ja fysiikaltaan kiinteitä.

Fitnessruokavalio

Edellisen kappaleen määritteistä varmasti käy selväksi, että olennainen osa fitnessurheilua on kaikenlainen kuntoilu, lihasten kasvattaminen ja kehon pitäminen sopivan hoikassa kunnossa. Urheilun rinnalla yhtä tärkeä osa on ruokavalio. Vaikka urheilisi kuinka kovasti, ei keho pysty kasvattamaan lihaksia ja muotoutumaan jänteväksi ilman oikeita ravintoaineita. Treenien välillä tarvitaan siis niin lepoa kuin ravintoakin.

Fitnessruokavalion pohjapilareihin kuuluu ihan ensimmäisenä tasapainon löytäminen. Syömisen ei tarvitse olla kurinalaista kanan ja parsakaalin mättämistä 100 % ajasta. Tasapaino löytyy todennäköisesti helpommin, kun tähtää noin 80-90 % fitnesskehon rakentamista edistävään ruokavalioon ja lopun 10-20 % voi sitten nauttia omia suosikkiherkkuja tai muuta mukavaa. Tällainen joustavuus auttaa pysymään oikealla tiellä ja pitämään mielen virkeänä.

Kun kuitenkin on lihasmassan kasvattamisesta ja rasvaprosentin pudottamisesta kyse, on tärkeää syödä näihin tarkoituksiin sopivia ruokia. Proteiinit ovat tärkeässä osassa ja samaan aikaan hiilihydraatteja tulisi nauttia tarpeeksi. Jos ruokavalion muodostaminen ei ole tuttua, on maailma nykyään pullollaan fitnessammattilaisia, jotka tarjoavat apuaan niin ruokavalion kuin treenienkin muodostamiseen sekä verkossa että paikallisilla kuntosaleillasi.