Fitness

Millainen on terveellinen fitness-ruokavalio?

 

Fitnessin harrastajilla on varmasti lähes yhtä monta ruokavaliota kuin lajilla on harrastajiakin. Ihmisen keho on monimutkainen kokonaisuus, jonka toimintaan vaikuttavat monet asiat. Tässä artikkelissa kerromme, mitä asioita fitness-harrastajan kannattaa ottaa huomioon ruokavaliotaan suunnitellessaan.

Ruokavalion perusteet

Moni kiinteämpää ja kevyempää ulkomuotoa tavoitteleva saattaa kuvitella, että syömällä vähemmän pääsee nopeammin tavoitteisiinsa. Tämä ei ole totta, sillä lihakset tarvitsevat ravintoaineita. Samoin keho tarvitsee jo toimiakseen tietyn määrän erilaisia ainesosia. Tärkeää on siis syödä tarpeeksi. Huomiota kannattaa kiinnittää kokonaisenergian määrän lisäksi siihen, kuinka paljon ruokavalio sisältää proteiinia, hiilihydraatteja ja rasvaa.

Solut tarvitsevat vettä toimiakseen. Muista siis juoda riittävästi vettä päivän mittaan ja erityisesti silloin, kun treenaat korkealla intensiteetillä. Jano on merkki nestehukasta, joten janon yllättäessä olet jo hieman myöhässä.

Muista syödä monipuolisesti. Maalaisjärjellä ja perusasioiden hallinnalla pääsee jo pitkälle terveellisenruokavalion laadinnassa. Pullat ja karkit eivät sisällä hyviä hiilihydraatinlähteitä, kun taas kaurahiutaleet ja täysjyväriisi sopivat terveelliseen ruokavalioon paremmin.

Myös syömisen säännöllisyys kannattaa muistaa. Kun ateriavälit ovat sopivat, aineenvaihdunta pysyy toiminnassa koko ajan ja toisaalta myös ruokamäärät on helpompi pitää kohtuullisina.

On tärkeää tiedostaa, että yhtä ainoata tapaa ruokavalion koostamiseen ei ole. Ruokavalion sisältö riippuu tavoitteista, esimerkiksi siitä, onko tavoitteena kasvattaa lihasmassaa tai pudottaa kehon rasvaprosenttia. Jos tavoittelet kisalavoja, kannattaa ruokavalion laadinnassa kääntyä asiantuntijan puoleen.