Fitness

Fitness-urheilun lajit ja luokat

 

Fitnessillä urheilulajina tarkoitetaan sellaisia kilpailulajeja, joissa osallistujat kilpailevat fyysisestä ulkomuodosta ja lajista riippuen myös fyysisestä toiminnallisuudesta. Erilaisia kilpailuja käydään sekä amatööri- että ammattilaistasolla. Tässä artikkelissa kerromme fitness-urheilun lajeista sekä siitä, miten se poikkeaa muista lajeista.

Onko fitness kehonrakennusta?

Moni asiaan perehtymätön saattaa pitää fitness-termiä kehonrakennuksen synonyyminen. Kyse on kuitenkin kahdesta erillisestä asiasta, ja fitness-urheilu poikkeaa monella tavalla kehorakennuksesta. Siinä missä jälkimmäisessä on pyrkimys lihasten koon kasvattamiseen ja lihaserottuvuuden maksimointiin, fitnesslajeissa keskeisemmässä roolissa on ulkonäön lisäksi lihaksiston harmonia ja toiminnallisuus. Fitness on perinteisesti mielletty naisten lajiksi, mutta viime vuosina laji on lisännyt suosiotaan myös miesten keskuudessa.

Järjestöt ja liitot

Suomessa fitness-luokkien kilpailuja järjestetään lähinnä kansainvälisesti toimivan IFBB-järjestön alaisuudessa. IFBB, International Federation of Bodybuilding and Fitness, perustettiin jo vuonna 1946, ja järjestö on tehnyt historiansa aikana tunnetuksi sekä kehonrakennusta että erilaisia fitness-urheilun lajeja. Kansainvälisellä tasolla katsottuna alan urheilujärjestöjä on myös muita, mutta suurimmat amatööri- ja ammattilaiskilpailut ovat IFBB:n järjestämiä. Suomessa järjestön virallisena edustajana toimii Suomen fitnessurheilu ry.

Kilpailuluokat

Suomen fitnessurheilu ry:n organisoimissa kilpailuissa kilpailuluokkia ovat Bikini Fitness, Body Fitness, Fitness sekä Classic Bodybuilding. Tämän lisäksi sekä miehille että naisille on oma Physique-kilpailuluokka.

Bikini Fitness on suunnattu terveelliset elämäntavat omaaville, itseään kunnossa pitäville naisille. Kilpailijalla ei saa olla liikaa lihasmassaa eikä lihaserottuvuus saa olla liian silmiinpistävä. Oleellista on, että keho on terveen ja urheilullisen näköinen sekä sopusuhtainen. Kilpailijat jaetaan edelleen luokkiin pituuden mukaan.

Body Fitness -sarjan kilpailijat pyrkivät suurempaan lihaserottuvuuteen ja suurempaan lihasmassaan kuin Bikini Fitness -kilpailijat. Tavoitteena on saavuttaa leveät hartiat, lihaksikkaat käsivarret ja selkä sekä kapea vyötärö siten, että kokonaisuus on mahdollisimman harmoninen.

Classic bodybuilding (CBB) on keskittynyt kehonrakennukseen, ja siinä tavoitteena on saavuttaa mahdollisimman urheilulliset muodot. Lihaksia ja vartaloa esitellään eri anatomisissa asennoissa sekä musiikin tahdissa tehtävällä vapaaohjelmalla.