Yleinen

Miten usein kannattaa treenata?

Aktiiviset urheilijat haluavat liikkua säännöllisesti, mutta mikä määrä treeniä on jo liikaa?

Treeniohjelmia on monenlaisia, ja harjoitusten jaksottamisesta käydään aktiivista keskustelua fitness-urheilun harrastajien ja valmentajien keskuudessa. Varmaa kuitenkin on vain se, että liian kovalla treenaamisella saa kroppansa ylikuntoon ja harjoittelun maksimaaliset hyödyt jäävät saavuttamatta. Lihaskunnon kehittymisen kannalta on tärkeää tehdä erilaisia, vaihtelevia harjoituksia, jotka aktivoivat lihaksia eri tavoin.

Levolla on keskeinen merkitys lihaskunnon parantamisessa. Lihasten sanotaan kasvavan levossa, ja monet asiantuntijat suosittelevat viikkotasolla vähintään kahden lepopäivän pitämistä harjoittelusta. Käytännössä toinen lepopäivistä sisältää kuitenkin usein kevyempää harjoittelua, ja toisaalta lihashuoltoa voi tehdä vaikka viikon jokaisena päivänä.

Lihasten kasvun kannalta yö on erityisen tärkeää aikaa, sillä nimenomaan yöllä erittyy lihasten kasvuun osallistuvaa kasvuhormonia ja testosteronia. Riittävien yöunien pituus on jossain määrin henkilökohtainen ominaisuus, mutta suurimmalla osalla riittävän pitkät yöunet tarkoittaa 7-9 tunnin unta joka yö. Jos uni on katkonaista, ei se välttämättä tarjoa riittävää lepoa keholle. Jos tunnet itsesi väsyneeksi vielä 8-9 tunnin yöunien jälkeen, kannattaa unen laatuun kiinnittää huomiota esimerkiksi pohtimalla, voisiko tyynyn tai sängyn vaihtaminen parantaa tuiki tarpeellisen yöunen laatua.