Fitness

Urheilijan ja kuntoilijan ravintolisät

 

Moni kuntosalilla kävijä ja muuten kunnostaan huolehtiva pohtii varmasti jossain vaiheessa, mitä lisäravinteita hän tarvitsee vai tarvitseeko hän niitä lainkaan. Erilaisia ravintolisiä ja lisäravinteita mainostetaan kaikkialla ja toisinaan kuluttajien on hankalaa tietää, mitkä mainonnassa käytetyistä väittämistä ovat totta. Tässä artikkelissa kerromme urheilijan ja kuntoilijan ravintolisistä sekä siitä, mikä merkitys niillä harjoittelun tukena ylipäätään on.

Mikä on ravintolisä?

Ravintolisiksi luokitellaan kaikki energiaa sisältämättömät tai vain niukasti energiaa sisältävät ravintovalmisteet, jotka on suunnattu urheilijoille. Tällaisen määritelmän mukaisesti ravintolisiä ovat siten esimerkiksi aminohapot, CLA ja kreatiini. Ravintolisä on terminä hyvä erottaa erikoisruokavaliovalmisteesta, jolla puolestaan tarkoitetaan elintarvikkeiden kaltaisia valmisteita, jotka kuitenkin poikkeavat koostumukseltaan tai valmistusmenetelmiltään tavallisista elintarvikkeista. Erikoisruokavaliovalmisteiksi lasketaan esimerkiksi energia- ja proteiinipatukat sekä erilaiset valmiit juomasekoitukset ja jauheet.

Tarvitseeko kuntoilija ravintolisiä ja palautusvalmisteita?

Palautusvalmisteita mainostetaan kaikkialla, mutta mikä niiden rooli palautumisessa todellisuudessa on? Palautumisen edistämiseen tarkoitetut tuotteet sisältävät nopeasti imeytyviä hiilihydraatteja ja proteiineja, joiden nauttiminen välittömästi harjoituksen jälkeen voi auttaa elimistöä palautumaan harjoittelun rasituksesta. Tavallinen, kohtuullisella teholla treenaava liikkuja ei välttämättä palautusvalmisteita tarvitse, mutta intensiivisesti treenaavat ja etenkin urheilijat voivat hyötyä valmisteiden käytöstä. Proteiinien ja hiilihydraattien suhde valmisteissa voi vaihdella, ja jokaisen kannattaakin etsiä oman palautumisensa kannalta tehokkain valmiste tai sekoitussuhde.

Palautustuotteiden etu on ennen kaikkea se, että ne on muunlaisia eväitä helpompi kuljettaa mukana treenipaikalle. Jos päivän ruokailut ovat jääneet väliin, kannattaa palautusvalmisteen tankkaaminen aloittaa jo treenin aikana. Tällöin jaksat viedä treenin läpi tehokkaasti valmisteesta saaman energian avulla. Palautusjuoman voi mainiosti korvata heti treenin jälkeen nautitulla välipalalla, esimerkiksi hedelmällä ja riittävällä nesteytyksellä. Harjoituksesta palautumisen kannalta välittömästi harjoituksen jälkeen nautittua palautusjuomaa tärkeämpi merkitys on kuitenkin lihashuollolla, tulevien päivien ravitsemuksella sekä lihashuollolla. Pilkottujen ravintoaineiden nauttiminen heti harjoituksen jälkeen

Mitä hyötyä ravintolisistä on?

Kun tavoitteet on asetettu korkealle ja treenaaminen suoritetaan kovalla intensiteetillä, on ravintolisien käyttö perusteltua harjoittelun tukena. Lähtökohta kaikessa treenissä on kuitenkin se, että kaikki kulutettu tulisi korvata ravinnolla eikä ravintolisien tulisi muodostaa liian suurta osaa päivittäisestä energiantarpeesta. Intensiivisten harjoitusjaksojen aikana energian riittävä saanti ruoasta ei kuitenkaan ole aina mahdollista, joten ravintolisiä voidaan käyttää tällöin ruokavalion tukena.

Vaikka ravintolisiä joskus kritisoidaankin, ovat ne helppo tapa parantaa ravitsemustaan. Ravintolisien avulla on melko helppoa laskea ravinnon koostumus ja energiansaanti. Lisäksi niissä ravintoaineet on pilkottu helposti imeytyvään muotoon, joten ravintolisä tarjoaa nopean energialähteen ennen harjoitusta tai sen jälkeen. Helppokäyttöisyyden lisäksi ravintolisät saattavat motivoida ihmistä muutenkin ruokailemaan terveellisemmin ja panostamaan myös harjoittelun jälkeiseen lihashuoltoon.